Kvalitetsjeans - hva er kjennetegnene? - Vintage Jeans

Kvalitetsjeans - hva er kjennetegnene?

Kvalitetsjeans er jeans laget av bomull og holder i mange år. Mange vil hevde at stoffet i jeansen må være vevd i Japan eller i USA før 1970 for å ha høy nok kvalitet til å kalles kvalitetsjeans. Sjekk ut vår kvalitetsguideguide under:

1. Er jeansen laget av bomull?

Jeans skal være laget av 100% bomull. Bomullsstoffet skal være i twill som er en kupert-teknikk som gir et skråmønster. Denne teknikken gir et stoff som beveger seg og former seg til din kropp og ditt bevegelsesmønster.

Det finnes mange jeans som er laget med 1-2% elastan. Dette gjør ar jeansen blir litt elastisk og lettere former seg etter din kropp. Mange liker denne følelsen og foretrekker jeans med stretch.

Ønsker du en kvalitetsjeans som varer i mange år, bør du ikke velge stretch fordi elastinen i buksa etterhvert slippe litt taket og buksa vil fortere bli litt slaskete.

2. Er jeansen lys eller mørk i fargen?

Jeans er vevd med en bommullstråd som tradisjonelt er farget i indigo som er en mørk blå farge. Fordi bomull i utgangspunktet er hvitt, vil bomullstråden ha en kjerne som er lysere i fargen enn ytterst på tråden. Ytterst erindigofargen så mørk at den er nesten sort. Etterhvert som jeansen blir vasket, mister den fargen og blir lysere.

Mange fabrikker vasker derfor denimen før de selger til forbruker slik at fargen er blitt lysere. Denne vaskeprosessen sliter også på bomullsfibrene og forringer levetiden på buksa. 

3. Har jeansen hull eller partier som er mye lysere enn andre partier?

Med mindre du kjøper en brukt jeans er hull og lyse partier et tegn på at jeansen er er tilpasset et moteuttrykk ikke for å ha best mulig kvalitet. Dette er moter som kommer og går i en moteverden preget av fast-fashion, og kvalitet er sjelden den fremste parameter når større kjeder utvikler slike jeans. 

Disse jeansene er blitt laserbehandlet, slik at bomullstrådene på ulike partier er brent med laser slik at de får et slitt preg. Grunnen til at de gjør dette er at buksene skal se ut som om noen de allerede er gått dem inn.

Alle jeans vil bli lysere og mer slitt med tiden. Ønsker du et par kvalitetsjeans som varer i mange år, må du gjøre jobben med å slite jeasnene selv. Kjøper du noen som er maskin-.slitt, kjøper du bukser som allerede har forringet levetiden med flere år før de har kommet ut på markedet. Det er ikke en bærekraftig måte å lage klær på.

Konklusjon

1. Kjøp jeans som er i 100% bomull

2. Ikke kjøp jeans med stretch, men la twillen i jeasnen forme seg etter din kropp og dine bevegelser.

3. Kjøp jeans i mørk indigofarge, såkalt rådenim, og la din bruk og tidens tann gi buksa den slitte looken og "vintage jeans"-følelsen alle elsker.

 

Stort sett er det bare Japan som produserer bomullstwill i høy nok kvalitet til å lage kvalitetsjeans. Les mer om hvorfor det er slik her