Hva er Selvedge Denim? - Vintage Jeans

Hva er Selvedge Denim?

Selvedge Jeans - En Guide til Dens Egenskaper og Historie

Du har kanskje hørt folk snakke om selvedge når de snakker om jeans, men hva er det egentlig? På norsk (og svensk) er det riktige uttrykket "jarekant", altså kantene på veven, der man snur og vever tilbake.

Jarenkanten blir sterkere enn resten av stoffet, og den rakner ikke. Mens jarekanten må klippes med saks, kan som regel resten av stoffet rives når man skal dele opp rette stykker av veven.

Bruken av Selvedge i Historien

På grunn hvordan det vevde bomullsstoffet var når det kom på rull fra fra veveriet, med selvedge i kantene, var det naturlig å benytte seg av den egenskapen at denne delen av veven ikke rakner. Derfor ble stoffbitene som skulle bli til jeans, klippet på en slik måte at jarekanten ble til kantene på jeansen, slik som buksebena. Da slapp man å sy en overlock-søm der for å unngå rakning.

På den måten brukte man større del av stoffet, mindre av stoffet gikk til spille og man sparte tid og sytråd på en kant som ikke måtte sys.

På de første jeansene fra Levis's var selvedgen hvit, og denimstoffet ble vevd på Amoskeag Mill in Manchester, New Hampshire, England, Storbritannia. Den var også hvit da Levi's byttet fra sin leverandør i Engeland til White Oak Cone Mill, som Levi's brukte inntil selskapet gikk konk i 2017.

Men etterhvert var det flere jeans-produsenter som ønsket denim fra White Oak, og for å vite hva som var vevd til hvilken leverandør, la de inn fargekoder i jarekanten. Levi's fikk rød, mens Lee hadde blå. 

Denim

Moderne Produksjon

Tradisjonelle Vever og Japansk Kvalitet

I dag veves denim på store vever, og de fleste jeans blir sydd uten klassisk selveedge. Men, jeans som er laget på vintage vever etter gamle tradisjoner, har fremdeles jarekant. Og det er noe med kvaliteten på bomullen, veven og sømmen i de jeansene som gjør at når man først har begynte med rådenim med selvedge, er det vanskelig å gå tilbake til de gamle lefsete jeansene man får hos billigkjedene.

Hvorfor kommer alle bra selvedge jeans fra Japan lurer du kanskje? Det var amerikanerne som oppfant jeans, men de ble veldig populære i Japan etter at amerikansk popkultur for alvor inntok Japan på 50-tallet. 

På slutten av 60-tallet begynte amerikanerne å skjønne at det ligger endel penger i pop-kulturen, og de starter med masseproduksjon av jeans. Mens vevemaskinene ble større og bomullstråden tynnere, gikk kvaliteten på amerikanske jeans sakte men, sikkert nedover. I Japan, derimot, var kvalitet fremdeles viktig. De hadde tradisjoner for å veve flotte kimonoer, og ville ikke gå på kompromiss med kvaliteten. Japanerne fortsatte å lage tradisjonelle vevemaskiner, vevde fremdeles med tykk tråd og jarekant.

I dag er er det japanerne som vet mest om hvordan man vever denimstoff, og de leverer rådenim og selvedge til hele verden. 

Våre jeans fra Naked & Famous er vevd i Japan og sydd i Canada.