Litt om ulike veveteknikker

Du har kanskje hørt folk snakke om "selvedge" når de snakker om jeans, men hva er det egentlig? På norsk (og svensk) er det riktige uttrykket "jarekant", altså kantene på veven, der man snur og vever tilbake.

Med noen få unntak, har alle jeans fra Naked & Famous jarekant (selvedge). Du kan brette opp jeansene for å vise kanten og andre denim-nerds vil se hva slags jeans du har på deg. 
I tillegg må du ta stilling til hvodan stoffet er vevd. Under er noen ulike vevteknikker som gir ulike kvaliteter på denimstoffet jeansen blir sydd av . 

Left Hand Twill

Left Hand Twill er vevd slik at linjenen i vevene går fra øverste venstre hjørne til nederste høyre hjørne. Det er motsatt av det som er vanlig vevretning. Mange sier at en venstrevevd denim er mykere og slites ikke like fort i skrittet som et høyrevevd denimstoff.

Broken Twill

At veven er "broken" betyr ikke at den er ødelagt, men at den bytter på å bryte mot venstre og høyre. Det blir et slags fiskebeinsmønster som noen også kaller for fransk denim. 

Slub

Når garnet det veves med er ujevt, blir stoffet det vi kaller en "slub". Den ugjevne veven kan gi et slags syrepreget uttrykk på jeansen når den slites.