Er "left hand twill" venstrehåndsarbeid? - Vintage Jeans

Er "left hand twill" venstrehåndsarbeid?

Jeans er laget av vevd bomulls-stoff, og det finnes mange ulike vevteknikker for å få ulike uttrykk og kvaliteter ved veven. I denne posten skal vi prøve å forklare litt hvilke vevteknikker som er vanlige for denimstoff. 

Typisk for jeans er at de er vevd med teknikken som på norsk heter kypert, og som blir til stoffet twill.

Kypert og twill

Kypert er en vevteknikk som flytter bindepunktet for hvert innslag. På den måten får man en vev som ser ut som den går på skrå. Det er hvilken vei retningenen på veven skrår som bestemmer om det er "right hand twill" eller "left hand twill". 

Denne måten å veve på gir en elastisitet i stoffet uten at stoffet inneholder elastin eller andre stretch-stoff. En rett vev vil i større grad butte imot bevegelsene dine og vil dermed være mindre komfortabel, forme seg mindre til kroppen din og fortere bli slitt. I tillegg vil den når den blir slitt, lettere rakne.

Levi's, Lee og Wrangler

Om man liker at veven skrår til høyre eller venstre er mest en smakssak. Mens Levi's sin vev gikk til høyre, valgte Lee å legge sin vev til venstre. Det tredje ikoniske merket, Wrangler, valgte å veve sin i begge retninger, broken twill, og fikk dermed et tredje uttrykk.

Blir ikke lett å bytte jeans-merke når det er slike distinkte forskjeller på veven. Det å bytte fra Lee til Wrangler er vel som å bytte fotballag midt i sesongen - helt umulig!