Hvorfor er nesten alle jeans blå? - Vintage Jeans

Hvorfor er nesten alle jeans blå?

Da forretningsmannen og gründeren Levi Strauss startet opp i 1849 solgte han dongri til arbeidsfolk. Dongri (Dungaree) - et hvitt lerretsstoff har fått navnet sitt fra Dongri i India - var ettertaraktet blant arbeiderne i grullgruvene under gullrushet i Californina. Stoffet var kraftig og når man sydde jeans av dem, kunne mennene gå på arbeid lengre før buksene ble utslitt.  

Levi Strauss var en gründer og ville lage arbeidsbukser som var bedre enn alle andre arbeidsbukser. Da ha slo hodet sammen med Jacob W. Davis, fikk de tatt patent på kobbersterkede sømmer som gjorde lerretsbuksene (canvas-jeans) mer slitesterke i sømmene. Strauss valgte også å farge sine bommullsbukser med Indigo. Grunnen er ganske enkelt at denne planten har en egenskap som gjør bomullen sterkere. 

Det sammen med den sterke bomullen behandlet med indigo førte frem til den beste arbeidsbuksen gullgraverne i California hadde hatt: den ikoniske Levi's 501. Resten er historie og jeans har fremdeles kobberforsterkninger og er som oftest mørke blå.

 Det er planten indigo som gir sin farge til garnet. Man kan farge alle naturlige fibre i indigo som også sies å ha healende effekter på huden.

Det er vanskelig å farge med indigo. Se video fra Muezart under for en liten introduksjon til den kjente og kjære planten indigo.