Hvordan vaske jeans? - En Guide til Pleie og Vedlikehold - Vintage Jeans

Hvordan vaske jeans? - En Guide til Pleie og Vedlikehold

1. Vaske eller ikke vaske jeans?

Noen jeans-elskere er "hard core" og ønsker ikke å vaske jeansene sin i det hele tatt. På den måten får du jeans som kun er formet og slitt etter bevegelsesmønsteret til den som går med dem. Det fører til store kontraster mellom de slitte og det utslitte og vi kan nok kalle dette for en kunstform. Følg #fadefriday så skjønner du hva vi snakker om.

Dersom du er opptatt av at jeansene skal holde lengst mulig, bør du vurdere å vaske dem av og til. Om du kjøper deg rådenim, bør du vente til du har gått den ordentlig inn, før du vasker første gangen. Men dersom du lar dem være fulle av smuss for lenge, vil de små sand og støvpartiklene i smusset faktisk være med på å bryte ned bommullsfibrene i jeansen - og slite dem ned raskere.

Men overdriv ikke vaskingen, for vaskingen i seg selv sliter på fibrene. og dess høyere varme, dess mer slitasje.


2. Myten om Frysing av Jeans

Har du hørt folk si at jeans ikke skal vaskes, men legges i fryseren? Dette er en "funfact" vi ofte hører i butikken vår. Det eneste som skjer hvis du legger jeans i frysen er at det blir mindre plass i frysen til mat.

Kanskje er det de "hotte" reklamene til Levi's som har bidratt til denne myten?

Det er riktig at frysing fjerner vond lukt mens buksene er i fryseren. Bakteriene som forårsaker lukten, går i dvale når de er fryst. Men i det øyeblikket jeansene er romtemperert, våkner bakteriene til liv. 

Skal du ta rotta på vond lukt uten å vaske jeansene dine, må du utsette bakteriene dine for stråling. Det høres spaca ut, men de ultraviolette strålene som er i sola, de samme som kan forårsake hudkreft, dreper bakterier. Derfor kan du henge jeansene dine ut i sola til lufting hvis du vil unngå å vaske dem.

Les om flerer myter og misforståelser om denim!

3. Råd om Vasking av Jeans : Hva anbefaler vi?

Vask av vintage jeans 

  • Føles de litt ufreshe eller lukter litt, heng dem ute i sola en dag eller to. Har du fått en liten flekk et sted, vask av med en fuktig klut.
  • Vask dem sjelden, og kun når de er skitne. Litt skitt uten flekker på 40 grader. Er de veldig skitne, vask dem på 60 grader. 
  • Jeans av bomull kan sentrifugeres på full styrke.
  • Rådene forutsetter at jeansene er ferdig gått inn og har vært vasket noen ganger før, altså ikke rå denim. 

Vask av rå denim

  • Dette er uvaskede jeans, rett fra fabrikken og man må være nøye med hvordan man vasker.
  • NB! Ikke vask før de er "gått inn"! Den dagen du føler de er myke og følger kroppen din, er de gått inn. Tar vanligvis tre måneder.
  • NB! Ikke sitt i hvite sofaer etc før jeansene er vasket noen ganger. Indigo- fargen i stoffet smitter av hvis det blir litt fuktig f.eks av kroppsvarmen din.
  • Føles de litt ufreshe eller lukter litt, heng dem ute i sola en dag eller to. Har du fått en liten flekk et sted, vask av med en fuktig klut, men ikke gni så mye at fargen smitter av og du får en permanent flekk der indigofargen er skrubbet vekk. 
  • Første - tredje gang du vasker dem: Vask på 30 grader uten sentrifuge. Heng dem til tørk i dusjen eller lignende. Viktig å unngå sentrifuge til jeansene her sluttet å "blø" for å unngå striper i stoffer fra sentrifugen.
  • Vask etter at de har sluttet å "blø": Vask dem sjelden, og kun når de er skitne. Litt skitt uten flekker på 40 grader. Er de veldig skitne, vask dem på 60 grader. Lav sentrifuge. Dess oftere du vasker, dess fortere blir de lysere i stoffet.